Rendgen dijagnostika zuba I vilica

Rendgen dijagnostika

U stomatoloskoj ordinaciji males-dent se moze obaviti kompletna rendgen dijagnostika zuba i vilica.


Pomocu digitalnog ortopan aparata koji poseduje stomatoloska ordinacija Males dent može se vršiti SNIMANJE I MERENJE.

SNIMANJE

Ortopan snimanje je jedno od najčešćih snimanja koje stomatolozi koriste u dijagnostičke svrhe, a koje se ranijih decenija izbegavalo zbog visokog zračenja
Zahvaljujući tehnološkom razvoju i savremenim aparatima koje koristimo prilikom snimanja, zračenja su minimalna, odnosno 50% manja od standardnog rendgen aparata.

SNIMAK može biti

  • digitalni ortopan snimak ( veliki snimak ) ,
  • snimak segmenta vilice koji moze biti frontalni ( gornji, donji, svaki posebno ili zajedno), bocni levi ( gornji, donji, svaki posebno ili zajedno ) bocni desni ( gornji, donji, svaki posebno ili zajedno)
  • snimak sinusa
  • snimak vilicnog zgloba
  • snimak bezubih vilica

Ortopan rendgen uredjaj u stomatoloskoj ordinaciji Males dent je posebno pogodan za izradu snimaka kod dece., upravo zbog aparata kod kog je zracenje svedeno na minimum.

Ortopan uredja je prilagodjen za snimanje osoba u invalidskim kolicima zahvaljujuci mobilnom senzoru koji je konstruisan tako da ima veliki raspon vertikalnog kretanja .

Snimci su gotovi nakon par minuta, a snimanje ne morate zakazivati.

Pored ortopana u stomatoloskoj ordinacija males dent koristimo I rendgen aparat za snimanje pojedinacnih zuba. Takav snimak se naziva retroalveolarni ili retrokoronarni ,u zavisnosti od dela zuba korena I vilice koji je obuhvacen snimkom.

Pacijenti ga najcesce nazivaju I prepoznaju kao MALI SNIMAK.

MERENJE pomoću ortopan rendgen aparata

Osim snimanja mogu se, uz pomoc softvera, uraditi I :

  • merenje gustine vilicne kosti,
  • premeravanje duzine kanala korena zuba, i
  • ostala merenja koja su potrebna za izradu plana terapije a narocito kod postavljanja implanata.

Stomatoloska ordinacija males-dent raspolaze strucnim kadrom specijalno obucenim za rad na rendgen aparatima.i poseduje licencu izdatu od strane Agencije za zastitu od jonizujuceg zracenja I nuklearnu sigurnost Srbije.

Svake godine strucna lica iz “ Instituta za medicinu rada Srbije Dr Dragomir Karajovic” vrse kontrolu I izdaju izvestaj o ispitivanju aparata prema standardu IEC 61223-2-11.


Copyright © Maleš Dent 2017. All rights reserved.