Za potpun osmeh

Protetika

Protetski radovi se dele na fiksne i pomične.
U fiksne spadaju krune i mostovi a u pomične parcijalne i totalne proteze.


Mostovi i Krune

Mostovi i krune su fiksne protezne nadoknade koje se cementiraju na postojećim zubima ili implantatima od strane stomatologa. Krune se najčešće koriste za pokrivanje oštećenih zuba ili pokrivanje implantanata. Mostovi se obično koriste za pokrivanje prostora ako nedostaje jedan ili više zuba. Oni se cementiraju za prirodne zube ili implantate koji okružuju prostor gde je zub nekada stajao.

Pored jačanja oštećenih zuba, mostovi i krune mogu se koristiti za poboljšanje izgleda zuba: oblik, poravnanje i stomatološka okluzija (zagrižaj). Praznine koje ostaju nakon gubitka zuba mogu da izazovu pomeranje preostalih zuba, što može dovesti do lošeg zagrižaja. Mostovi i krune sprečavajui da se to dogodi.

Stomatolog određuje da li se bilo koja od sledećih stvari desila kod pacijenta koja bi indikovala potrebu za krunicom: slomljen zub, “pojedeni” zubi, nedostaje zub, izlečen je koren zuba i neophodna je krunica da bi zaštitila ono što je preostalo od zuba, da bi se poboljšao izgled zuba, da bi se pokrio implant.

Proteze

Proteze zu zamena za zube koji nedostaju a može da se izvadi i vrati u usta. Iako se treba navići na proteze, i nikada ne mogu da se osećaju potpuno isto kao prirodni zubi, proteze koje se prave danas izgledaju prirodno i udobnije su nego ikada dosad.
Postoje dva osnovna tipa proteza: totalne i parcijalne.

Kod totalnih proteza, akrilat u boji desni pokriva vaše desni. Ploča gornje proteze pokriva nepce, dok donja proteza izgleda kao potkovica da bi bilo mesta za jezik.
Proteze se individualno prave u tehničarskoj laboratoriji od otisaka vaših usta koje uzima stomatolog u ordinaciji.

Parcijalne proteze se drže za preostale zube kukicama o preostale zube. Ponekad se krunice postavljaju na neke od preostalih zuba i služe kao sidra za protezu. Parcijalne proteze su mobilna alternativa mostovima.

Postoji mogućnost izrade proteza na implantima kada pacijent nema svoje zube a ne može da se privikne na nošenje totalne proteze.
U tom slučaju implanti nose protezu i ona je zahvata manju površinu od totalne i prijatnija je za nošenje.


Copyright © Maleš Dent 2017. All rights reserved.