Za savršen osmeh

Minimalno invazivna stomatologija

Cilj minimalno invazivne stomatologije ili mikrostomatologije, je očuvanje zdrave zubne strukture. Ona se fokusira na prevenciju, remineralizaciju i minimalnu stomatološku intervenciju.


Minimalno invazivne tehnike stomatologije čine:

Remineralizacija: Remineralizacija je proces vraćanja minerala. Remineralizacija može popraviti štetu koju stvara proces demineralizacije. Fluor igra veoma važnu ulogu u remineralizaciji.

Zalivanje fisura: Materijali za zalivanje su obično napravljeni od plastične smole i štite zube od bakterija koje uzrokuju propadanje. Zalivači se uklapaju u žljebove i udubljenja na zubu i deluju kao barijera štiteći od kiselina i plaka. Zalivači ne zahtevaju nikakvo sečenje zuba i mogu se postaviti na zubima koji bi mogli biti podložni propadanju u svakom trenutku.

Inleji i onleji: Obično stomatolozi koriste krune za restauraciju zuba, ali inleji i onleji ne zahtevaju da se ukloni toliko zubne strukture. Inleji su slični plombama, prilagođeni su da se uklope u šupljine zuba. Onleji se koriste više za suštinsku rekonstrukciju i ne zahtevaju od stomatologa da ukloni toliko od zuba kao što bi kruna.

Silikonski Štitnici: Mnogi ljudi škrgucu zubima noću. Mlevenje, ili bruksizam, može dovesti do ozbiljnih oštećenja zuba, a može zahtevati postavljanje kruna. Mlevenje, koje obično počinje u tinejdžerskim godinama ili ranim 20-im, se može detektovati i korigovati pre nego što bude nanešeno mnogo štete. Stomatolozi mogu da naprave silikonske štitnike za noćno nošenje ili u stresnim situacijama, kada se javlja škrgutanje zubima.


Copyright © Maleš Dent 2017. All rights reserved.