Za zdrav osmeh

Endodoncija

Endoncija (lečenje kanala korena) je procedura uklanjanja zubne pulpe – male količine vezivnog tkiva prožete arterijom, venom i nervom koja se nalazi u centru zuba. Kada je oštećena, obolela ili mrtva pulpa uklonjena, prostor u kojem se nalazila se čisti, oblikuje i puni.


Godinama se zub sa obolelom ili oštećenom pulpom vadio. Danas, endodoncija nam je omogućila spašavanje zuba koji bi završili vadjenjem.
Najčešći uzroci oštećenja ili nekroze pulpe su:
⦁    Naprsnuće zuba
⦁    Duboki karijes
⦁    Povreda zuba

Ukoliko zaražena ili mrtva pulpa ostane netretirana, gnojni sadržaj iz zuba se prenosi u područje vilice gde je zub smešten, formirajući apsces. Apsces uništava kost vilice i izaziva bol.

Lečenje kanala korena zuba se sastoji od nekoliko koraka koji se odvijaju u nekoliko stomatoloških poseta, u zavisnosti od situacije. Ti koraci su:
⦁    Zub se otvara i pravi se adekvatan pristup.
⦁    Nakon što je obolela pulpa uklonjena, komora pulpe i kanali korena su očiščeni.
⦁    Ukoliko je potrebno više od jedne posete, privremenim zatvaračem se zatvara zub da bi štitio zub do sledeće posete.
⦁    Privremeni zatvarač se uklanja a komora pulpe i kanali korena zuba se definitivno pune. Koničan, gumast materijal zvan gutaperka se ubacuje u svaki od kanala i često se zatvara cementom. Ponekad se u kanale stavlja fiberglas ili metalni kočić zbog strukturalne podrške.
⦁    U završnom koraku, kruna se stavlja preko zuba i vraća prirodan oblik i izgled zuba. Ukoliko je zub previše oštećen pre postavljanja krunice potrebno je napraviti i ugraditi livenu nadogradnju.

Uz dobro održavanje nege usta i zuba ovako lečen zub vam može koristiti ceo zivot. I ovakav zub može biti zahvaćen karijesom, ali bi dobra oralna higijena i redovni stomatološki pregledi trebali da spreče dalje probleme.
Pošto pulpa više ne održava zub živim, endodonski lečen zub moze postati krt i sklon lomljenju. Ovo je važna činjenica koju treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja da li je zubu potrebnija krunica ili ispun nakon lečenja kanala korena.


Copyright © Maleš Dent 2017. All rights reserved.