Za veliki osmeh

Dečija Stomatologija

Najvažniji zadatak dečije stomatologije je prevencija i lečenje bolesti usne duplje i zuba, sticanje poverenja i želje dece da prihvate i preventivne i terapijske intervencije i, na kraju, davanje saveta koji bi trebalo da motivišu decu i roditelje da redovno posećuju stomatologa.


Počnite da perete zube vašem detetu kada on (ili ona) napuni 2 godine. Pazite da koristite samo malo paste za zube (veličine zrna pirinča). Mala deca imaju tendenciju da progutaju pastu za zube prilikom pranja, pre nego da je ispljunu. Počnite da koristite pastu sa fluorom kada je vaše dete dovoljno staro da je ne proguta. Čim se dva zuba dodiruju, prolazite koncem između njih jednom dnevno. Možete koristiti redovno konac ili posebne plastične držače sa koncem.
U nekom trenutku, vaše dete će želeti da pere svoje zube. U redu je da pokuša, to treba ohrabrivati. Ali posle toga, uvek treba da perete zube vašeg deteta po drugi put. Većina dece neće moći da pere zube sama sebi dok ne napuni 8 godina.

Zalivači fisura su tanke, plastične prevlake premazane preko grizne površine zadnjih zuba.
Zalivači se stavljaju u stomatološkim ordinacijama, klinikama, a ponekad u školama.

Zalivači mogu trajati i do 10 godina. Ali oni moraju da se kontrolišu na redovnim stomatološkim pregledima kako bi bili sigurni da se nisu okrnjili ili istrošili. Stomatolog može popraviti zalivače dodavanjem materijala.

Zalivanje fisura jednom zubu košta manje nego postavljanje jedne plombe.
Zalivanje fisura na zdravim zubima će vam uštedeti novac na duže staze, izbegavajući plombe ili krunice.
Najvažniji razlog za zalivanje fisura je da se izbegne propadanje zuba. Zdravi zubi mogu trajati ceo život!

Deci bi trebalo zaliti fisure čim im se pojave prvi stalni molari – pre nego što ih zahvati karijes.

Kada se uoče na vreme, kvarovi koji se mogu naći na mlečnim zubima se mogu lako popraviti kod stomatologa. Mogu biti vrlo bolni, zato je bitno da se leče na vreme. Karijes kod dece se može kompletno izbeći uz blagovreneo reagovanje roditelja i stomatologa. Zdrav život i dobra oralna higijena pomažu da se zubi sačuvaju za ceo život.


Copyright © Maleš Dent 2017. All rights reserved.